Oricât de importantă ar fi informația pe care încerci să o comunici, anxietatea legată despre cum va fi primită poate fi copleșitoare. De la scrierea unui e-mail important la livrarea unui discurs în fața unei audiențe, transmiterea unui mesaj poate fi un drum anevoios presărat cu numeroase situații stresante pentru emițător. Și nu ești singura persoană în această situație. Majoritatea dintre noi se preocupă să își transmită mesajul în mod eficient și convingător.

În primul rând, să ne amintim că este o abilitate care trebuie cultivată și exersată. Și, cel mai important, este o abilitate ce poate fi învățată. În comunicare, fie că este pe cale orală sau scrisă, adesea avem o singură șansă de a ne face înțeleși și de a convinge audiența. În acele momente, contează enorm cum îți alegi cuvintele și cum îți structurezi ideile și acestea pot face diferența dintre a fi înțeles sau a fi ignorat. A pierde atenția publicului înseamnă a risca să nu o mai recuperezi pe durata discursului.

În orice formă de comunicare, vrem să ne asigurăm că mesajul nostru ajunge la public și că acesta generează impactul dorit. Tocmai de aceea este esențial să înțelegem cum funcționează comunicarea eficientă. Un instrument care ne poate ghida în acest proces este Triunghiul Retoric (The Rhetorical Triangle)- un concept care își are rădăcinile în antica artă a retoricii.

Triunghiul retoric, cunoscut și sub numele de triunghiul Aristotelian, este un concept simplu folosit în teoria comunicării și retoricii care descrie cele trei componente principale ale oricărei comunicări persuasive: ethos, pathos și logos. Acestea reprezintă, apelul la caracterul vorbitorului(ethos), apelul la emoție(pathos) și apelul la logică(logos).

1. Ethos: Stabilirea credibilității autorului/vorbitorului

Primul punct al triunghiului, ethos, se referă la credibilitatea și autoritatea ta ca vorbitor. Aceasta este esențială pentru a construi încredere în mesajul pe care îl transmiti. Încă de la început, este crucial să îți clarifici poziția și autoritatea – de ce ești competent să vorbești despre subiectul ales, de unde vine această autoritate? Publicul poate fi precaut, așa că nu doar că trebuie să îți clarifici motivațiile, dar și să fii deschis în privința convingerilor, valorilor și ipotezelor tale. Acestea vor permite publicului să îți evalueze credibilitatea și sinceritatea.

Pentru ca mesajul tău să fie convingător, trebuie să demonstrezi că ești o sursă de încredere și să răspunzi la întrebarea nerostită a publicului: „Este sursa credibilă?”. În primul rând, stabilește cine ești ca persoană și ca profesionist totodată:

 • Dezvăluie-ți convingerile, valorile și credințele, după caz;
 • Detaliază de unde provine experiența ta;
 • Oferă exemple din proiecte concrete în care ai fost implicat și care au legătura cu tema discursului;
 • Apoi, ia în considerare scopul discursului tău: îndemn la acțiune, oferirea de informații, convingere sau schimbare de perspectivă, prezentarea unor idei etc.

2. Pathos: Apelul la emoția audienței

Al doilea punct, pathos, implică apelul la emoțiile publicului. Pentru a face acest lucru eficient, trebuie să îți cunoști publicul și să te conectezi cu valorile și interesele acestuia. Ce așteaptă publicul de la comunicarea ta? Și de ce alegi să comunici cu acest public ? Aceste considerații ar trebui să influențeze modul în care planifici și livrezi mesajul tău. Mai mult, este important să te gândești la emoțiile pe care vrei să le transmită – vrei să trezești compasiune, entuziasm sau curiozitate?

Gândește-te cine sunt membrii audienței tale:

 • Care sunt așteptările lor?
 • De ce mă ascultă)?
 • Cum vor folosi aceste informații?
 • Cu ce vreau să rămână?
 • Ce emoții vreau să trezesc?
 • Folosesc anecdote sau povești personale?

3. Logos: logică și rațiune (context)

Ultimul punct al triunghiului, logos, se referă la modul în care mesajul tău apelează la rațiunea și inteligența publicului. Este important să îți construiești ideile și argumentele într-un mod care este logic și ușor de înțeles. Publicul tău trebuie să poată urmări argumentul tău și să înțeleagă de ce anumite concluzii sunt valabile. Aceasta presupune și anticiparea posibilelor contraargumente și tratarea lor într-un mod coerent și respectuos.

Gândește-te la modul în care vei prezenta informațiile:

 • Ce tip de raționament voi folosi?
 • Cum îmi voi susține ideile? Cu statistici? Dovezi? Observații?
 • Ce ton voi folosi? Formal sau informal?
 • Care este cel mai bun mod de a comunica mesajul? Prezentare? Video?
 • Ce informații de bază trebuie să furnizez?
 • Există contraargumente importante pe care ar trebui să le aduc și de care ar trebui să mă ocup?

Exemplu de aplicare a triunghiul retoric:

Să ne imaginăm că suntem la o conferință despre mediu și că vorbitorul principal este Dr. Maria Popescu, o expertă în schimbările climatice recunoscută la nivel internațional. În discursul ei, Dr. Popescu va utiliza toate cele trei elemente ale Triunghiului Retoric.

Ethos (credibilitate)

Maria începe prin a-și construi credibilitatea: “Bună ziua tuturor. Îmi face o deosebită plăcere să fiu aici astăzi, printre atât de mulți colegi dedicați problemei schimbărilor climatice. Sunt Dr. Maria Popescu, cercetător principal la Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Timp de două decenii, mi-am dedicat cariera studiului schimbărilor climatice și a impactului lor asupra ecosistemelor și comunităților. Am avut onoarea să contribui la peste 50 de articole în reviste de specialitate recunoscute la nivel global. Experiența mea m-a dus de la terenurile de cercetare din România, la birourile Organizației Națiunilor Unite, unde am participat la negocieri privind acordurile climatice internaționale.”

Pathos (emoție)

Apoi, Maria adaugă un element de pathos pentru a se conecta cu audiența la nivel emoțional: “În toată această perioadă, am întâlnit oameni care și-au văzut viețile perturbate de schimbările climatice. Unul dintre ei este Ion, un fermier din Oltenia. Ion și familia lui au trăit pe aceleași terenuri timp de trei generații. În trecut, ferma lor era suficient de productivă pentru a susține familia, dar în ultimii ani, schimbările de climă le-au zdruncinat existența. Ploi neregulate și secete îndelungate au redus drastic productivitatea solului. Ion și-a pierdut nu doar ferma, ci și patrimoniul familial, o poveste care se repetă de nenumărate ori în întreaga lume.”

Logos (logică)

În final, Maria își consolidează argumentul cu logos, prezentând dovezi științifice și logică: “Dovezile științifice sunt indubitabile. Conform Organizației Meteorologice Mondiale, în ultimii 100 de ani, temperatura medie a Pământului a crescut cu 1,2 grade Celsius. Această creștere a dus la o intensificare a fenomenelor meteorologice extreme. Dacă nu acționăm acum, aceste condiții se vor înrăutăți. Potrivit proiecțiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, până la sfârșitul acestui secol, temperaturile vor crește cu încă 3 grade Celsius, făcând fermele precum cea a lui Ion de neutilzat. Pentru a preveni asta, trebuie să luăm măsuri imediate.”

Astfel, prin îmbinarea celor trei elemente ale Triunghiului Retoric – ethos, pathos și logos – Dr. Maria Popescu face apel la credibilitatea ei, emoțiile audienței și logica argumentelor, creând un discurs puternic și convingător care evidențiază importanța luptei împotriva schimbărilor climatice.

Când vei lua în considerare cele trei colțuri ale Triunghiului Retoric, vei fi mai capabil să îți poziționezi punctele într-un mod pe care cititorul (sau ascultătorul) să le poată înțelege. Vei oferi discursului tău mai multă credibilitate, putere și impact.

A aduce argumente persuasive nu este întotdeauna ușor. Dar poți asigura mesajului transmis un impact mult mai mare ținând cont de cele trei elemente reprezentate de Triunghiul Retoric:

1. Ethos (autorul) – credibilitatea și autoritatea ta.

2. Pathos (audiența) – modul în care mesajul tău atrage emoțiile audienței.

3. Logos (context) – logica și raționamentul tău și modul în care mesajul se potrivește cu înțelegerea subiectului de către public.