Ai întâlnit persoane care sunt extrem de plăcute și care par de încredere, chiar de la prima vedere?

Nu contează ce domeniu lucrezi sau ce funcție ai – dacă știi cum să construiești rapport  îți poți crea nenumărate oportunități. Unii oameni ar putea spune că acesta este un dar natural – fie poți construi relații cu oamenii, fie nu poți. Cu toate acestea, vă pot spune că nu este un dar înnăscut. Rapportul se poate dezvolta în mod firesc, la fel cum se poate orice altă abilitate. Prin urmare, ce reprezintă rapportul?

 

Ce este rapportul?

Rapportul constituie baza unor relații semnificative, strânse și armonioase între oameni. Sentimentul de conexiune pe care îl ai atunci când întâlnești pe cineva de care îți place și în care ai încredere și al cărui punct de vedere îl înțelegi. Este legătura care se formează atunci când descoperi că vă împărțiți valorile și prioritățile celuilalt în viață.

Atunci când ai un rapport cu cineva, împărtășiți:

  • Atenție intelectuală: te concentrezi și ești mai interesat de ce spune sau ce face cealaltă persoană.
  • Pozitivitate: sunteți atât de prietenoși și fericiți, și vă manifestați grijă și îngrijorare unul pentru celălalt.
  • Coordonare: vă simțiți “în sincron” unul cu altul, pentru a împărtăși o înțelegere comună. Nivelul tău de energie, tonul și limbajul corpului sunt, de asemenea, similare.

Această conexiune poate să apară instantaneu – atunci când faci “click” cu cineva – sau se dezvoltă lent, în timp. Se poate dezvolta în mod natural, fără intenție, sau poți alege în mod deliberat să construiești asta.

Rapportul nu este doar un instrument de construire a relațiilor; este adesea baza succesului. Când ai un raport cu cineva, ești mai bine plasat pentru a influența, pentru a învăța și a preda, mai ales că încrederea pe care ai construit-o înseamnă că alte persoane sunt mai predispuse să accepte ideile tale, să împărtășească informații și să creeze împreună oportunități.

Indiferent dacă eși intervievat pentru un loc de muncă, dacă vinzi ceva sau dacă încerci să îmbunătățești o relație, știind cum să construiești rapportul te poate ajuta să o faci cu succes.

Atenție: Rapportul este similar cu încrederea. Poți crea încredere și rapport simultan, dar rapportul se concentrează mai mult pe stabilirea unei legături sau a unei conexiuni, în timp ce încrederea se bazează mai mult pe stabilirea reputației pentru durabilitate, consecvență și respectarea promisiunilor.

Cum să construiești rapportul?

Rapportul trebuie să fie o conexiune bidirecțională între oameni, deci nu este ceva ce poți crea singur. Cu toate acestea, poți învăța cum să îi stimulezi urmând acești șase pași.

Atenție: Utilizează cea mai bună judecată atunci când aplici aceste tehnici. Asigură-te că nu le folosești cinic sau necinstit, că ai vândut cuiva ceva ce altfel nu ar dori, de exemplu, sau să le manipulezi într-un curs de acțiune împotriva intereselor lor.

1. Prima impresie contează
La un eveniment, aspectul tău ar trebui să te ajute să te conectezi cu oamenii, să nu creezi o barieră. O regulă bună este să te îmbraci puțin mai bine decât persoanele pe care urmează să le întâlnești.

2. Reține elementele de bază

Amintește-ți  întotdeauna de elementele de bază ale bunei comunicări:

  • Zâmbește
  • Fii relaxat
  • Ține minte numele oamenilor
  • Ține capul în sus și menține o bună poziție
  • Ascultă cu atenție

Aceste principii formează baza unei comunicări excelente. Va fi greu să stabilești un rapport fără ele, deoarece acestea te vor ajuta să stabilești încrederea, empatia și un sentiment plăcut în rândul oamenilor.

3. Găsește puncte comune
Identificarea unor puncte comune te poate ajuta să stabileși rapportul, deci folosește small talk pentru a găsi ceva în comun cu cealaltă persoană. Majoritatea oamenilor vor să vorbească despre ei înșiși și cu cât interesul manifestat pentru ei este mai realist, cu atât sunt mai probabil să se relaxeze și să se “deschidă”. Utilizează întrebări deschise pentru a descoperi informații personale: poate ați urmat același colegiu, ați împărtășit aceleași hobby-uri, ați crescut în același oraș sau ați susținut aceeași echipă sportivă. Chiar și exprimându-ți frustrarea comună față de traficul din oraș te poate ajuta să te apropii de cineva.

Sfat 1:
Este important să fii autentic și sincer. Nu încerca prea mult, doar pentru a crea un rapport. Nu numai că acest lucru poate părea disperat, dar poate și să îți distrugă credibilitatea.

Sfat 2:
Râsul este un instrument excelent pentru construirea rapportului, dar folosește umorul cu grijă. Nu toată lumea poate spune o glumă și ceea ce ar putea părea ca amuzant pentru tine ar putea provoca o ofensă altora.

4. Creați experiențe comune
Rapportul nu se poate dezvolta  fără interacțiunea umană și o modalitate foarte bună de a interacționa este de a crea noi experiențe comune. Experiențele împărtășite pot fi la fel de simple ca participarea la aceeași sesiune de conferințe sau la fel de complexă ca și cooperarea la o sarcină în echipă. Colaborarea pentru a defini problemele, pentru a elabora soluții și strategii de proiectare, de exemplu, te poate ajuta să te apropii de celălalt.

5. Fii empatic
Empatia vizează înțelegerea altor persoane prin a vedea lucrurile din perspectiva lor și recunoașterea emoțiilor lor. Așa cum am menționat deja, mulți oameni se bucură să vorbească despre plăcerile și dorințele lor, problemele și succesele, adresând întrebări deschise și oferindu-le timp pentru a vorbi. Trebuie să auzi cu adevărat ceea ce spun ei, ca să poți răspunde inteligent și cu curiozitate. Deci, este important să fii un bun ascultător și să-ți ajustezi inteligența emoțională.

6. Oglindă și potrivire
Cercetările arată că preferăm oamenii care ne seamănă. Oglindirea și potrivirea sunt tehnici de construire a relației, făcându-vă mai mult ca cealaltă persoană. Cum faci acest lucru este mai mult decât ceea ce spui. Psihologul Albert Mehrabian a descoperit că cuvintele pe care le vorbim reprezintă doar 7% din comunicarea noastră. Paraverbalul(tonalitate, volum) reprezintă un procent mai mare (38%), iar limbajul corpului nostru reprezintă până la 55%. Deci, vei pierde dacă nu te gândești la “întreaga imagine” a comunicării umane.

Încearcă aceste tehnici pentru a construi rapportul:

  • Urmărește limbajul corpului persoanei, inclusiv gestul, postura și expresia. Dacă, spre exemplu, își sprijină bărbia pe mâna stângă, încearcă să imiți gestul, făcând același lucru cu mâna dreaptă(oglindă). Pentru a se potrivi, ai folosi mâna stângă.
  • Adoptă un temperament similar cu cel al persoanei. Dacă cealaltă persoană este introvertită sau extrovertită, timidă sau exuberantă, ar trebui să te comporți în același mod.
  • Utilizează un limbaj similar. Dacă el folosește cuvinte simple, directe, atunci tu ar trebui să le folosești și tu. Dacă vorbește într-un  limbaj tehnic, atunci potrivește stilul respectiv. De asemenea, poți reitera cuvinte sau expresii cheie sau preferate.
  • Potrivește tiparele de vorbire ale altei persoane, cum ar fi tonul, tempo și volumul. De exemplu, dacă vorbește încet, reduce volumul și ritmul vocii. (Cercetarea de la Biroul Federal de Investigații din SUA sugerează că aceasta este cea mai eficientă modalitate de a stabili rapportul. Este subtil, dar face ca cealaltă persoană să se simtă confortabil și că este înțeles.)

Rapportul se construiește atunci când dezvoltați încredere reciprocă, prietenie și ai o afinitate pentru cineva. Acest lucru poate fi incredibil de benefic pentru cariera ta – te ajută să stabilești relații interpersonale bune și acest lucru îți poate deschide multe uși.
Rapportul este cel mai bine construit pe termen lung. Cu toate acestea, poți utiliza aceste strategii pentru a-l construi destul de repede, dacă ai nevoie.

 

A.P.