Oana Moșanu

Co-Founder at Amis de la Fête Fromagerie

Pe Oana o știu de șase ani și oberv cu drag că tot ce și-a propus, și-a îndeplinit ceea ce denotă că este o persoană ambițioasă, ce își setează obiective clare, realiste și măsurabile din care obține rezultate pe măsură.

În anul 2019, Oana a deschis împreună partenerul ei de viaţă şi de business, Aurelien Marie – Amis de la Fete- un food truck cu brânză raclette topită şi vinuri franţuzeşti. Ulterior, aceștia deschid în anul 2022 o fromagerie în Bucureşti după o investiţie de 25.000 euro.

Oana lucrează încă în digital marketing, adu­când partea creativă şi de promovare în busi­ness, iar Aurelien este inginer aeronau­tic, de loc din Toulouse, Franţa, dar mutat în Ro­mânia. De altfel, el se ocupă şi de pregă­tirea meniurilor, lăsându-şi jobul din martie 2020 pentru a se dedica total businessului.

„Am vrut să aducem ideea de brânzeturi şi vi­nuri franţuzeşti mai aproape de oamenii care deja sunt familiari cu brânza raclette, dar şi de cei care caută ceva nou la festivaluri. Ştiam că plecăm la drum cu un con­cept nişat, ne-am gândit că uşor-uşor vom reuşi să cultivăm plă­ce­rea pentru brânzeturi“, mai spune Oana Moşanu.

Oana Moșanu

Redau în rândurile următoare interviul pe care i l-am luat zilele trecute.

Enjoy 

1. Care a fost motivația pentru a începe afacerea?

Îmi plac provocările și mi-am dorit să ies din zona de confort (cu siguranță că am reușit). Voiam ceva mai mult decât jobul meu de zi cu zi, de la corporație, programul de 9:00-18:00. Să pot îmbina utilul cu plăcutul: dragostea de vinuri și brânzeturile cu un business, unde să merg cu plăcere zi de zi.

2. Cum a început totul?

La aproape un an după ce l-am cunoscut pe Aurelien am început să luăm în calcul varianta de a porni un business. Mergând des pe la festivaluri în perioada respectivă, am zis de ce nu, un food truck. Atmosfera de festival era pe gustul sufletului nostru, ce ne lipsea era să definim produsul vedetă pe care să îl aducem pe piața din România. Anul acela de Crăciun, Aurelien mi-a adus brânză raclette din Franța și o încercam pentru prima dată în viața mea. Instant, la cina respectivă am zis ok, asta e ceea ce căutam iar în ianuarie am deschis firma.

3. Ce obiective ți-ai propus la început?

Din punctul de vedere al cifrelor, ne doream sa ne amortizăm investiția inițală de 35000 în 3 ani. Însă contextul pandemic ne-a schimbat complet percepția. Conform business planului trebuia să participăm la toate evenimentele de street food festival din București și Târgul de Crăciun, ca targetul să fie atins însă, am fost nevoiți să ne îndreptăm atenția spre dezvoltarea unui shop online, livrări la domiciliu, atât în București cât și în toată țara după care, am luat în calcul deschiderea unei fromagerii într-o locație fixă.

4. Ce îți dorești de la afacerea pe care ai inițiat-o?

Ne dorim ca oamenii din România să descopere bucuria raclette. În familie, alături de prieteni, acasă sau la noi. Plăcerea de a degusta brânzeturi rafinate, alături de un vin bun, într-o companie pe cinste. Joie de vivre prin brânzeturi și vin!

5. Câți angajați ai avut la început și câți sunt în prezent?

La început, am fost doar noi doi. În prezent, avem 4 angajați.

6. Ce nivel de risc ți-ai asumat?

Inițial, ne-am ocupat de business în paralel cu joburile noastre de zi cu zi, de la corporație. Însă, în martie 2020 (cand a început pandemia), am înțeles că macar unul dintre noi trebuie să se concentreze total pe afacere, dacă ne dorim să rezistăm pe piață și să creștem cifra de afaceri de la an la an.

7. Ai reușit să îți stabilești un echilibru dintre muncă și viața personală?

Răspunsul la întrebarea aceasta este nu. Ne prind multe seri vorbind despre afacere, fiind și parteneri de viață și de business. Însă, sperăm ca în curând să reușim să trasăm niște limite și să ne putem detașa în timpul liber.

8. Ce greșeli ai făcut și ce ai învățat din ele?

Unele dintre echipamentele achiziționate inițial, nu am avut ocazia să le folosim pentru moment. Ne-am dorit ca foodtruck-ul să fie echipat cu de toate: de la aparat de gheață până la dispozitiv de bere, însă cum ne-am concentrat mai mult pe raclette, nu a fost necesar în cele din urmă. Cred că aș anticipa mai puțin și aș aștepta să existe cu adevărat o necesitate pentru anumite aspecte.

9. Ce faci mai bine decât competiţia?

Nu știu dacă este potrivit să spun că facem mai bine decât competiția, însă este o provocare să reziști pe piață, lovindu-te de pandemie, inflație și lipsa de personal în Horeca. Vedem zi de zi, businessuri din industrie care sunt puse în situația de a închide.

10. Ce ai face diferit dacă ai începe din nou același business?

Consider că fiecare etapă a avut rolul ei în a ne maturiza și a învăța din greșeli. Nu știu dacă aș face neapărat ceva diferit. Poate o delimitare mai clară între viața personală și cea profesională. Așa cum ziceam mai sus, încă lucrăm la acest aspect.

11. Ai mai fost implicat în alte afaceri? Ce nu a funcționat?

Nu, a fost primul pariu pe care l-am făcut. Am cochetat în trecut cu ideea de a deschide o fabrică de brânzeturi, mama mea având o experiență de 17 ani în domeniu, însă, nu am avut curajul. Dar unde-s doi puterea crește și uite că destinul și-a zis cuvântul și am reusit să fac ceva din dragoste pentru brânzeturi.

12. Cum te-a afectat pandemia?

Au existat avantaje și dezavantaje. Pe deoparte, am ratat multe evenimente care s-au anulat, pe de altă parte, ne-a determinat să ne recalibrăm și să ne gândim mai mult la partea de online apoi la deschiderea unei locații fixe. Pandemia ne-a ajutat să ne reinventăm continuu și să privim mereu partea plină a paharului (de vin franțuzesc, bien sûr!) și iată-ne după aproape 3 ani și o pandemie mai târziu, încă aici.

13. Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să devină antreprenori?

Să se concentreze pe busines plan dar să înțeleagă că nu întotdeauna socoteala de acasă se potrivește cu cea din târg. Să se adapteze continuu și să aibă răbdare pentru a obține rezultate. Nimic bun nu se întamplă peste noapte, trebuie multă dedicare și pasiune ca să iasă ceva cu adevărat bun și de durată!

Oana și Aurelian

Pe Oana și pe Aurelien îi găsiți la Amis de la Fête Fromagerie atât online cât și fizic, în strada Mendeleev 2, Piața Amzei din Bucureşti.