Marian Ancuța

Expert Educație Nonformală la Centrul pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă (CDCD) în cadrul proiectului “Orașe reziliente” și trainer/formator colaborator în programul Erasmus+ gestionat de ANPCDEFP.

De câte ori mă gândesc la Erasmus+, îmi vine în minte Marian, cu vibe-ul lui pozitiv și molipsitor. Ne-am cunoscut în 2014 chiar în cadrul unui curs de prezentare a programului Erasmus+ și am putut observa de atunci cât de implicat este în procesul de formare dar și cât de bine poate capta interesul participanților.

Este un profesionist ce pune multă pasiune în munca lui și asta se vede: “Enjoy the joy! This should be the slogan of all learning situations: enjoy the joy of learning, of discovering, of being out of your comfort zone. I enjoy the joy of learning, discovering, reflecting,having a critical sense. I enjoy the joy of animating groups, places, times in formal, nonformal or informal contexts!”

Marian Ancuța

Redau în rândurile următoare interviul pe care i l-am luat zilele trecute.

Enjoy 🙂

  1. Care au fost cele mai importante momente din cariera ta?

Sunt două momente care mi-au influențat direcția profesională. În timp ce eram student am participat la un stagiu de formare ca animator socio-educativ timp de 3 luni în Franța (BAFA-brevet d’aptitude au fonction d’animateur). La puțin timp după am participat la un curs internațional de formare al Rețelei europene de animație ENOA (European Network of Animation). Am învățat foarte multe lucruri noi și am cunoscut oameni inspiraționali. Au urmat colaborări și proiecte care au culminat cu experiența de a fi membru în Consiliul consultativ de tineret al Consiliului Europei timp de doi ani (Advisory Council on Youth of Coucil of Europe).

2. Există o competiție mare în acest domeniu în care activezi? Cum te diferențiezi de ceilalți?

Există competiție în toate domeniile, la fel cum sper să existe și colaborare. În activitățile de formare se lucrează cel mai adesea în echipă, așa că această diferențiere se transformă de cele mai multe ori în complementaritate. Îmi place să folosesc în activitățile de formare, elemente specifice animației socio-educative; pe lângă funcția educativă și culturală aș menționa funcția ludică și de reglare socială care se folosesc mult în animația socio-educativă.

3. Care consideri că sunt cele mai mare realizări ale tale din această poziție profesională? Dar eșecuri?

În domeniul educației, al educației pe tot parcursul vietii (LifeLongLearning), realizările nu sunt atât de vizibile, tangibile. Îi este mai ușor unui brutar să spună ce realizări a avut (300 de pâini, 30 de baghete) sau unui instalator care tocmai ți-a reparat chiuveta. Educatorii, profesorii, formatorii își văd realizările în succesul celor cu care au lucrat sau în simplul fapt că aceștia sunt niște buni cetățeni, oameni buni, mai buni.

4. Ce avantaje există pentru cineva care lucrează în acest domeniu? Dar dezavantaje?

În acest domeniu întâlnești mulți oameni, însă esențial ar fi ca cei întâlniți să plece schimbați după această întâlnire: fie că au aflat ceva nou, fie că sunt mai responsabili, mai motivați, mai toleranți, mai organizați. Un dezavantaj ar fi că atunci când întâlnești mulți oameni, nu poți să corespunzi tuturor așteptărilor.

5. Este necesar să te formezi continuu pentru a fi unul dintre cei mai buni din sfera ta de activitate?

Formarea continuă ar trebui să fie ca un hobby pentru oricine vrea să fie la un nivel bun în orice domeniu de activitate.

6. Ai reușit să păstrezi un echilibru între viața personală și cea profesională?

Atunci când ai un program bine organizat, se păstrează și echilibrul între viața personală și cea profesională.

7. Dacă ai fi din nou la începutul carierei tale, ce ai face diferit?

Aș încerca și m-aș implica în la fel de multe activități tocmai pentru a avea o paletă cât mai diversificată de unde să pot alege ce mi-ar plăcea să fac.

 8. Ce te inspiră în viața de zi cu zi și în ce găsești motivația necesară să continui?

Tinerii mă inspiră foarte mult, mai ales tinerii din orașele mici. Mi se pare că cei mai mulăi dintre adolescenți sunt nu doar o generație cool, ci au și niste valori puternice: grija față de mediu, integritatea, verticalitatea, creativitatea, grija față de cei vulnerabili, curajul și toleranța.

9. Ce sfat ai oferi unei persoane care dorește să își dezvolte o carieră în domeniul în care activezi?

Să aibă curajul să încerce și mai ales să aibă curajul să schimbe domeniul în cazul în care nu i se potrivește sau își dorește să facă altceva.