Chiar dacă ai abilități și expertize deosebite, și dorești să le transmiți și altora, nu înseamnă neapărat că știi cum să îi înveți. Și chiar și formatorii cu experiență pot descoperi uneori că este dificil să-și exprime într-un speech sau într-un curs, cunoștințele pe care le dețin.

În rândurile ce urmează,vei învăța:

  1. Să îți construiești încrederea ca formator.
  2. Să pregătești o scurtă sesiune de instruire.
  3. Să definești obiectivele de învățare pentru sesiunea de instruire.
  4. Să alegi tehnici de pregătire care se potrivesc participanților tăi.
  5. Să utilizezi feedback-ul și evaluarea pentru a măsura succesul sesiunii de curs.
  6. Să creezi un plan de lecție.

 

Astăzi vom discuta trebuie cum să îți construiești încrederea ca formator.

Dacă ești nou în acest domeniu, este normal să fii emoționat atunci când urmează să livrezi un curs. Așadar, haide să vedem ce abilități ar trebui să ai pentru a livra un curs de calitate, deci pentru a fi mai sigur pe tine atunci când vei livra un curs:

  • Expertiză în domeniul în care livrezi cursul. Dacă ai cunoștințe de specialitate, nu va dura mult înainte ca alții să înceapă să îți recunoască talentul unic și valoros. Fii generos și împărtășește experiența ta, căutând oportunități pentru a ajuta oamenii să crească. Împărtășirea cunoștințelor te va ajuta să îți construiești reputația de formator de încredere și de ajutor al echipei.
  • Abilități de instruire. Trebuie să transmiți cunoștințele tale într-o manieră sigură și să asculți în mod activ orice preocupări sau întrebări pe care le au cursanții.
  • Abilități interpersonale. Este esențial să puteți relaționa cu participanții la nivel personal și să adaptezi modul de predare la stilul de învățare preferat al lor. Acest lucru înseamnă că “abilitățile soft”, cum ar fi inteligența emoțională, comunicarea și rezolvarea conflictelor, sunt esențiale dacă dorești să captezi interesul participanților.

Completează tabelul următor, scriind la fiecare categorie discutată mai sus, ce abilități crezi că deții. De exemplu, în cadrul abilităților de instruire, poți să adaugi abilitățile de prezentare. Sau, sub abilitățile interpersonale, poți scrie munca în echipă, oferirea de feedback sau rezolvarea conflictelor. După ce ai făcut acest lucru, gândește-te vă la nivelul tău  de capacitate pentru fiecare dintre calități. Alături de fiecare calitate, scrie dacă aveți abilitatea ta este de nivel înalt, mediu sau dacă ai nevoie de mai multă experiență. Acest lucru te va ajuta să creezi o sesiune de curs care se concentrează pe punctele tale forte și să identifici domeniile care ar putea fi necesare pentru a îmbunătăți abilitățile înainte de realizarea altei sesiuni de curs. Sfat: Poti cere o părere a unui prieten în legătură cu abilitățile tale. S-ar putea să fie diferită de a ta și poate să te ajute să conștientizezi cum te văd alții.

Livrarea eficientă unei sesiuni de formare

  1. Expertiză în domeniul în care livrezi cursul.
Abilitate puternică Abilitate medie Trebuie îmbunătățit
 

 

 

 

 

 

  1. Abilități de instruire
 

 

 

 

 

 

  1. Abilități interpersonale
 

 

 

 

 

 

 

Succes!

 

 

Anca P.